пʼятницю, 25 червня 2010 р.

Почніть похід по княжому місту...

На Лисій горі


     Коли засновувався Львів, замок стояв спочатку на Княжій горі. Але там стояли такі вітри, що король Лев перебув у тім замку лише одну зиму і змушений був збудувати Низький замок на горбі, що понад церквою св. Миколая, де тепер Замкова вулиця.Коли під час нападу ляхів на Львів у 1340 році замок на Княжій горі погорів, його вже не відбудовували.Довгі часи гора стояла пуста, без лісу, і почали називати її Лисою. 
     Лиса гора стала улюбленим місцем забав відьом, чарівниць і чортів, які мешкали в околицях Львова.  Відьми, злетівши опівночі на гору, сідали в коло і, хльоскаючи лозами, гукали:   
– Ой біла крейда, чорна труна! Стань перед нами, пане Сатана! 
     Після третього разу з неба падала зоря, вдарялася в землю і перед відьмами з'являвся Сатана. Він вишкірював білі кінські зуби й гукав:    
– Хуга, злива, мряка, хляпа! Принесіть ми чорного цапа! 
     Тоді йому кидали під ноги зв'язаного чорного цапа і Сатана, розшарпавши його, миттю з'їдав. І знову гукав: 
– Хто вночі не спить, блукає, Сатана його чекає! 
     І відьми розлітались по місту,виловлюючи всіх, хто поночі тинявся вулицями, приносили чортові, а той шпурляв нещасних у різні сторони – в нетрі, болота й мочари. Сатана командував: 
– Не жалійтеся на втому. Принесіть ключі від дому! 
     І відьми знову літали над містом, шукаючи, хто забув ключа у дверях. Вони ключі викрадали і приносили своєму панові. А в тому будинку, де вкрадено було ключа, вже ніколи спокою не було. Відьми діставали владу над господарями і змушували їх гризтися між собою, товктися іжити в постійних чварах. Тому, коли в якійсь родині не було ладу, то казали, що видно, з їхньої хати ключа відьми вкрали. (Юрій Винничук. Легенди Львова). 
    Напередодні місячного затемнення, що відбідеться завтра вітаю всіх відьмочок (львівських і не тільки) і застерігаю всіх решту – пильнуйтесь бо Зло цієї ночі не дріматиме. ;-)))

Немає коментарів:

Дописати коментар