пʼятницю, 2 липня 2010 р.

Львівські сувеніри на згадку


Не забудьте придбати!!!

Вирушаючи до іншого міста, кожен з нас традиційно складає свою «культурну програму». Комусь важливіше – долучитися до натовпу зацікавлених і гуляти містом там, де покаже гід (щоб не пропустити нічого вартого уваги). Дехто навпаки відрізняє одне місто від іншого, тестуючи нічне життя – відтак відвідує клуби, знайомлячись там з коктейльною картою і заодно із симпатичними незнайомками (-цями). Хтось натомість знаходить найбільшу сатисфакцію, блукаючи вулицями маловідомого міста на самоті – мріючи, надихаючись, впорядковуючи думки.
Ми різні! Але якими б різними ми з вами не були, скільки б грошей на мандрівки не витрачали, якими б незнаними шляхами не блукали, маємо таки спільну рису – кожен пристойний турист мусить привезти рідним-близьким щось приємне на згадку.
Звісно, багато хто вирішить проблему просто – мовляв, Львів – кавова столиця України. Відповідно, кава – найкращий подарунок! Або пиво, бо ж Львів – се й пивна столиця України. Чи книга – бо, не сперечайтеся, завдяки Форуму Видавців, Львів – ще й книжкова столиця України! Усе це, звісно, слушно, але...
...Але ж не дарма якийсь мудрий маркетолог колись помітив, що найчастіше у якості презента з мандрівок везуть не обов’язково прикладне і корисне у господарстві щось. Навпаки – щось миленьке і симпатичненьке! Таке, яке стоятиме на робочому столі чи висітиме на холодильнику і милуватиме око, нагадуючи про дарувальника :) Де у Львові знайти оте миленьке і симпатичненьке щось?
Львівські цяцьки (пл. Ринок, 10)
Стоячи обличчям до «Криївки», подивіться ліворуч і, на куті вулиць Руської та площі Ринок, побачите магазин з яскравою брамою – «Львівські цяцьки». Серед усіх сувенірок, які мені довелося відвідати, саме цей заклад можна назвати «сувенірним супермаркетом».
Тут є все – листівки з видами старого Львова і не тільки (2-10 гривень), ляльки-мотанки, компакт-диски львівських і майже львівських виконавців (50 гривень), футболки (40-100 гривень), кашкети, книги, магніти (10-40 гривень) і сила силенна будь-чого іншого (горнятка, тарілки, картини, дзвоники, нашивки на одяг, алкогольні настоянки (80-100 гривень), посуд, кавомолки, гасові лямпи).
Серед «традиційних» сувенірів є й більш-менш незвичайні – наприклад, продукція, до створення якої надихнула творчіть Юрія Андруховича та гурту «Мертвий Півень» (ось килимок для мишки «100 баксів на місяць і всі тебе трахають» – 30 гривень). До цього всього додайте традицію постійного оновлення товару свіжою продукцією від львівських майстрів і ремісників.
Чи не найкраще відео про Львів – фільм авторства Люби Сорокіної та Ігоря Лиля «Наш Львів» –тут коштує 110 гривень.
Ціни у цій крамниці – посередні. Тобто страшно доступними їх не назвеш, але надто дорогою сувенірна продукція у «Львівських Цяцьках» також не є.
З усього розмаїття товару варті уваги, наприклад, іграшкові окуні авторства якоїсь дуже креативної людини. Їх вартість – 160 гривень. Кожен окунь має свою історію, сповнену непростих випробувань долі і, звісно, своє життєве призначення.
Львівські сувеніри (вул. Руська, 8). Від «Львівських цяцьок» поповнювати свою сувенірну крамницю ідемо на вулицю Руську – там, у кількох кроках від кав’ярні «Під Синьою Пляшкою» розташовано маленький і майже непомітний магазин «Львівські Сувеніри».
Звісно, тутешній асортимент суттєво поступається «сувенірному супермаркету», зате у «Львівських Сувенірах» можна швидше зорієнтуватися з тим, що ж вам придбати.
Магніти (10-16 гривень), різноманітні листівки (4-20 гривень), футболки та інші предмети гардеробу, подарункові горнятка (30-35 гривень) – словом, усе чітко і ясно. Крім властиво львівських сувенірів, на Руській, 8 можна придбати щось з «фен-шую»: аромалампи, пахучі палички, китайські ліхтарики тощо.
Згрубша, ціни у цій крамниці – середньостатистичні як на сувенірну продукцію у центрі міста.
Незважаючи на те, що перш за все увагу у «Львівських Сувенірах» привертають яскраві футболки і розтиражовані віяла з ієрогліфами, раджу придивитися: на одному з цвяшків ви побачите обереги ручної роботи – неймовірно красиві і самобутні. Їх вартість – 45 гривень.
«Сувенірний коридор» (пл. Ринок, 40). Далі з вулиці Руської вертаємося на площу Ринок, обходимо ратушу і між скульптурами Адоніса та Амфітріти заходимо до ду-у-уже маленької за розмірами сувенірної крамнички, яка й більш-менш видної вивіски не має. Про те, що тут можна придбати щось на згадку, говорять футболки з жартівливими гаслами, що їх розвішано на вході в магазин.
До слова, саме сувенірна крамничка на площі Ринок, 40, наскільки я пригадую, стала першою, де у Львові можна було придбати легендарні футболки з написом «Дякую Тобі, Боже, що я не москаль!». Потім тут з’явилися й інші «гонські» предмети гардеробу: «Ne Vseremos’!», «У пиві – сила! В воді – мікроби!» та інші. Вартість тутешніх футболок – 40-100 гривень.
Окрім одягу «на кожен день», у «сувенірному коридорі» можна придбати й щось «на вихід». Наприклад, вишиванки – 90-500 гривень. Традиційний сувенір – магніти – тут коштує від 8 до 30 гривень. Серед асортименту – багато кераміки ручної роботи, картин, «висюльок» та іншого.
Раджу звернути увагу на стоси книг, які розкладено просто посеред крамниці. Бо насправді, це не книги, а «сейфи гарного настрою» – усередині фоліантів «Національна Ідея» або «Настільна книга домашнього майстра» замість сторінок чвертка і два келішка. Вартість такого пам’ятного подарунка зовсім не кусається – 90 гривень.
Крамниця «Музей магнітів» (вул. Сербська, 9)
Далі у важливій справі закупівлі сувенірів з площі Ринок ідемо на вулицю Сербську (біля скульптури Діани). Там за кілька метрів від легендарної кнайпи «Мазох» розмістився невеличкий музей магнітиків на холодильник.
Окрім традиційних магнітів з видами Оперного театру чи оборонних мурів на площі Митній, тут можна просто собі оглянути одну з найбільших колекцій світових магнітів. Тут навіть є спеціальний стенд з магнітами, які не продаються – їх привезено з різних куточків планети Земля. Як зізнаються продавці, деякі туристи навіть залишають тут свої магніти. (Мабуть, це як монетку в море – щоб повернутися!)
«Спочатку був борщ, потім була кава», «Українцям віагра не потрібна!», «Ми відповідаємо за тих, кому наливаємо» – це якщо види Львова вам не цікаві, а привезти близьким хочеться щось прикольне. Окрім цього, можна придбати і магніт-замок на холодильник, або ж магніт з написом «Після шостої не їсти!» – щоб легше було підтримувати себе у хорошій формі.
Вартість цих традиційних і шедевральних знаків уваги – від 5 гривень! Тож не скупіться!
Наполегливо раджу спитати у продавців магніт з написом «Не бійся чорта! Не плач, як баба!» Так, для підтримки бойового духу...
А ще!
А ще придбати якусь милу і ексклюзивну дрібничку можна на «книжковому вернісажі» біля пам’ятника Івану Федорову (кут вулиць Підвальної та Руської). Окрім псевдоантикваріату, виготовленого умільцями вже в наші дні, тут можна знайти щось справді варте уваги – старі листівки, касети до аудіоплеєрів та відеомагнітофонів, грамплатівки і, звісно, книжки. Усе – за доступними цінами!
А ще знайти щось неповторне на згадку можна у львівських антикварках. Їх багато на вул. Староєврейській та на вул. Лесі Українки. Окрім примусів, годинників, торбинок і окулярів, спробуйте відшукати, до прикладу, повну колекцію іграшок з Кіндер-Сюрпризів, водні пістолети середини ХХ століття чи фотоапарати «Зеніт», які працюють, як новенькі!
А ще не полінуйтеся і зайдіть в крамницю «Форматний Магазин №1» (кут Сербської та Староєврейської). Форматним цей магазин називається, бо усе тут в українському форматі: повні антології українських виконавців, рідкісні книги українських авторів та (куди без цього?) «бандерівські» предмети гардеробу: кашкети, футболки, шалики, нашивки на одяг. Крім цього, «Форматний Магазин №1» славиться великою колекцією постерів – від неймовірно красивих видів Нью-Йорка до портретів «бітлів» і героїв серіалу «Друзі».
А ще свої сувенірні стелажі мають кнайпи мережі «!Фест»: «Криївка», «Гасова Лямпа», «Мазох», «Лівий Берег» та інші.
А ще є ексклюзивні сувеніри і у фото-ательє «Фотовернісаж», що на вулиці Банківській (між вулицями Дорошенка і Коперніка) – тут можна знайти оригінальні горнятка, футболки, коврики для мишки, пазли і навіть кухонні фартухи!
Гарних Вам вражень від нашого чудового міста!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар