четвер, 19 серпня 2010 р.

Unique header XV-XVI centuries in Lviv (Ukraine) - under threat. Рятуймо Львів!!! Історичні пам’ятки під загрозою!


Унікальні водозбірні XV–XVI ст. у Львові – під загрозою
     Три дерев’яні водозбірники XV–XVI ст. знайшли археологи під час розкопок на вул. Федорова у Львові на місці майбутнього готелю. Зараз завдання – зберегти бодай одну знахідку.
     Як пояснив керівник археологічної експедиції, науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко, один з водозбірників просто в чудовому стані, він викладений з брусів завбільшки 2х2 м. «Завдяки цим знахідкам, можемо стверджувати, що він використовувався для питної води. Вчора ми також знайшли коловий вал, яким тягнули воду, і фрагмент коромисла. Біля водозбірника – велика діжка, яка, ймовірно, використовувалася для переливання води. Інші два водозбірники на початках також могли використовуватися для питної води, а пізніше їх використовували, швидше, як туалети чи смітники», – розповідає археолог.
 
      Також на цій ділянці на Федорова, 28 виявили ще три господарські споруди. «Ми їх так умовно називаємо, бо не можемо повністю дослідити, адже вони виходять за межі розкопок. Так само знайшли ще бочку для збереження води. Найдавніший об’єкт – це господарська яма XIV ст.», – розповідає Остап Лазурко.  Окрім того, археологи виявили фрагмент плетіння з лози – на площі 7 м2. Однак точно не можуть сказати, що це було. З інших знахідок – значна кількість керамічних матеріалів, цікава колекція монет XVI ст, фрагменти зі шкіри, що мають тиснення і орнамент, на одному з них можна побачити зображення Адама і Єви. Цю річ, каже археолог, могли використовувати як чохол. Водночас, цікавою знахідкою є музичні інструменти, а саме сопілка з шару XVI ст. Також колекція поповнилася фрагментами ножів, скла.
     «Ця ділянка належить до дерев’яного Львова. Унікальна вона тим, що ми не можемо зловити парцеляцію будинків. Такого не існувало, значить, був інший характер цієї забудови, можливо великі двори. Це вносить великі корективи в планоустрій міста», – розповів Остап Лазурко.
     Найбільшою турботою археологів зараз є вмовити інвестора зберегти хоча б один знайдений водозбірник. «Адже це унікальний водозбірник, який ми пропонуватимемо для консервації і подальшого експонування, тому що в такому чудовому стані нам вони ще не траплялися», – каже Лазурко. Хоча це непоодинокі знахідки, на них натрапляли і під час будівництва готелю «Вінтаж» на Староєврейській, і під готелем «Леополіс», також на вул. Краківській. «Але, на жаль, їх не дають досліджувати, а просто заливають бетоном, бо інвесторам не до цього», – каже археолог. 
     Однак, за його словами, інвестор з вул. Федорова сприйняв збереження водозбірника досить негативно. Лазурко впевнений на 90%, що його буде зруйновано. Єдина надія – на вплив громадськості.
Згідно з умовами договору, 20 серпня археологічні дослідження на цій ділянці будуть припинені.

Немає коментарів:

Дописати коментар