пʼятницю, 27 серпня 2010 р.

Квітковий годинник у Львові


Львів прикрашають квітковими композиціями. Так, на пл. Митній встановлено унікальний квітковий годинник. Клумбу-годинник розмістили практично на тому ж місці, на якому подібна квіткова композиція стояла у 50-поч. - 60-х рр. минулого століття. За словами автора механізму, унікальність львівського годинника у тому, що він зроблений на конструкції та працюватиме круглорічно.
Вартість квіткового годинника - 178 тис. гривень.  З міського бюджету на його встановлення виділено 98 тис. грн. До влаштування квіткового годинника, окрім міста, долучились і меценати. Зокрема, вдалось зібрати 80 тис. спонсорських коштів. Компанія «Київстар» виділила 40 тис. грн, Львівський склодзеркальний завод – 20 тис. грн.
В 50-х роках минулого століття він був однією з окрас міста Львова. Ця традиція чомусь була загублена в цьому році вирішили цю традицію відновити. Долучились компанія Київстар, Львівський скродзеркальний завод. І звичайно не було б цієї роботи, якщо би не долучились львівські квітникарі і цю композицію не створили. Цей годинник буде працювати і літом, і восени, а також і взимку».
Над годинниковим механізмом працював відомий годинникар Олексій Бурнаєв, а над квітковим дизайном – компанія «Плантпол-Україна».
«Ми не робили рекордів, ми відтворили його таким, яким він був. Ці стрілки на фотографіях точно такі самі. Він трохи інакший відносно квітів та відносно розташування. Що в ньому є оригінального, чого в світі нема? Це є дві речі. Це те, що він зроблений в конструкції. Всі годинники світу зроблені на пагорбі: Київ, Харків, Чернівці, Торонто, Чикаго, – там викопана яма, забетоновано фундамент і вставлено бочку з годинником, на якій крутяться стрілки. А такий як в нас - на конструкції -  єдиний. Друге, він настільки міцний, що буде працювати взимку. Я на це надіюсь», – розповів автор механізму-годинникар Олексій Бурнаєв.
Годинник зроблений у антивандальному виконанні, тому  Олексій Бурнаєв сподівається, що його сили вистарчить аби згортати сніг взимку.  Механізм захищений і від вандалів. «Якщо хтось побачить, що стрілки показують неправильну годину або стоять, то це означає, що вночі хтось до них добирався», – додає годинникар.
Над годинником працювали впродовж липня-серпня.
Годинник є дуже схожим до того, який тут був у радянські часи. Відтворювали його вигляд за архівними документами. Наступного року планується змінювати квіткові композиції весною, влітку і восени.
Площа квітника – 16 метрів квадратних. Тут висаджено близько 600 кущів хризантем: білих, жовтих, бордових та малинових. Вага годинникового механізму - понад 300 кг. «Візерунок ми змогли зберегти, а кольорову гаму і сорти квітів ми трішки змінили. І це буде змінюватись кожен рік. Ми хочемо цими квітами і цим годинником піднімати людям настрій», розповіла директор компанії «Плантпол-Україна» Ержіка Мартинів.
Нагадаю, до Дня незалежності біля пам'ятника Т. Шевченку облаштовано ще одну квіткову композиції у вигляді герба та прапора України. Відтак, центр міста прикрашають раніше встановлені квіткові композиції у вигляді метелика, карти України, герба Львова та логотипу ЄВРО-2012.

Немає коментарів:

Дописати коментар